Ott vagy a Google rendszerében?

A Google keresési eredményeiben ingyenesen és könnyen megjelenítheted WordPress weboldaladat, amelyet még csak el sem kell küldenie a Google részére. A Google teljesen automatizált kereső, amely „robotoknak” nevezett szoftverek segítségével rendszeresen feltérképezi az internetet, és weboldalakat keres az indexbe való felvételre. A találatok között szereplő weboldalak nagy részét nem manuálisan küldik be, hanem automatikusan találjuk meg és adjuk őket az indexhez, amikor robotjaink feltérképezik az internetet.

Ha nemrégiben hozzáadtál egy URL-t webportálodon, vagy egy oldal lényegesen megváltozott a legutolsó feltérképezés óta, akkor megkérheted a Google-t az oldal feltérképezésére.

A Google felkérése az URL-ek újra feltérképezésére

Ha nemrégiben módosítottál egy URL-t a weboldaladon, akkor a Megtekintés Google-ként eszköz “Küldés az indexbe” funkciójával aktualizálhatod weboldaladat a Google Keresőben. Ez a funkció lehetővé teszi a számodra, hogy megkérje a Google-t az URL feltérképezésére és indexelésére.

Mielőtt elküldenéd egy URL-t, érdemes először lekérned (vagy lekérned és megjelenítened) azt, hogy diagnosztizálja és megkeresse az oldalon lévő esetleges feltérképezési vagy megjelenítési hibákat. Miután a Megtekintés Google-ként eszköz befejezted a lekérés feldolgozását, a Küldés az indexbe gombra kattintva értesítheted a Google-t arról, hogy az URL készen áll az újra feltérképezésre. Ez a funkció kizárólag akkor érhető el, ha a lekérés megfelel a következő feltételeknek:

 • a lekérés állapota csak teljes, részleges vagy átirányított lehet
 • a lekérésnek asztali vagy mobil okostelefon Googlebot-típust kell használnod
 • a lekérés legfeljebb 4 órája történhetett.
  A Google az URL tartalmát az aktuális állapotában térképezi fel és indexeli, miután Te rákattintottál a Küldés gombra. Ha módosítod egy függőben lévő küldési kérelemmel rendelkező URL tartalmát, akkor az újra feltérképezés eredménye eltérhet a Megtekintés Google-ként eszköz eredményétől. Mivel a Google az elküldés után térképezi fel újra az oldalt, ezért nem számít, hogy az elküldött URL-t megjelenítéssel vagy anélkül kérte le a Megtekintés Google-ként eszközben.

A küldést úgy indíthatod el, hogy rákattintasz a Küldés az indexbe gombra, amivel megnyitsz egy párbeszédablakot, amelyben megkéri a Google-t az URL újra feltérképezésére és újraindexelésére, majd végrehajtja az alábbi lépéseket.

A Google felkérése az URL feltérképezésére és indexelésére

 1. Kattintson a Küldés az Indexbe gombra, amely egy nemrég végrehajtott, sikeres lekérés mellett látható a Lekérések táblázatban.
 2. Válassza a Csak ezt az URL-t térképezze fel lehetőséget, hogy egy egyedi URL-t küldjön el a Google-nak újra feltérképezésre.Ily módon hetente legfeljebb 500 egyedi URL küldhető be.
 3. Válassza a Csak ezt az URL-t és az ahhoz tartozó direkt linkeket térképezze fel lehetőséget, hogy az URL-t, valamint az általa hivatkozott összes többi URL-t elküldje újra feltérképezésre. Az ilyen kérésekből legfeljebb tíz küldhető be havonta.
 4. Kattintson a Küldés gombra, hogy tudassa a Google-lal, hogy a kérelem készen áll a feldolgozásra.

Az URL elküldése után elképzelhető, hogy várnia kell egy ideig, amíg a Google feldolgozza a kérelmet, valamint feltérképezi és indexeli az oldalt. Emellett azt se feledje el, hogy nem tudjuk garantálni az összes módosítás indexelését, mivel a Google összetett algoritmusokat használ az indexelt anyagok frissítésére.

Ha a WordPress weboldalad speciális termékeket, szolgáltatásokat kínál (pl. videotartalmat, helyi üzleti információkat vagy termékinformációkat), akkor ezeket megoszthatod a világgal, ha közzéteszed a Google Internetes Keresőben. Bővebb információt a Google tartalomközpont oldalain találsz.

Ezt a hírlevélben már tanultad, ha feliratkoztál. Ha szeretnéd megállapítani, hogy weboldalad jelenleg szerepel-e a Google indexében, hajts végre egy „site:” keresést a webhely URL-jére. Például a [ site:wikipedia.org ] a következő találatokat adja: http://www.google.com/search?q=site%3Awikipedia.org.

Bár a Google oldalak milliárdjait térképezi fel, elkerülhetetlen, hogy egyes weboldalak kimaradjanak. A Google Robotjai figyelmét leggyakrabban a következő okok miatt kerülheti el egy-egy weboldal:

 • a weboldal nem rendelkezik elég sok, az internet más weboldalról rámutató linkkel
 • a weboldal a Google legutóbbi feltérképezési műveletének befejeződése óta indult
 • a webhely struktúrája megnehezíti a Google számára a tartalom hatékony feltérképezését. Ezt tanultad már a webmester akadémián, ha feliratkoztál.
 • A weboldal ideiglenesen nem volt elérhető, amikor megpróbálja a Google feltérképezni, vagy hibaüzenetet kapott, amikor megkísérelte a feltérképezését. A Google Webmestereszközök segítségével megtudhatod,adódtak-e hibák weboldalad feltérképezése során.

webmester-képzés

Forrás: petercreativemedia.hu