Tanulható-e a gyermeknevelés?

A szülőknek tudniuk kell, hogy ők a fák, amelyekről a gyümölcsök ősszel lehullanak”/C.G.Jung/

Amikor gyermek érkezik a családba minden megváltozik. A napirend, a dolgok fontossági sorrendje, az életvitelünk. Két összetartozó ember szülővé válik.

Szülőnek lenni az élet legnagyobb és legnehezebb kihívása.  Arról nem is szólva, hogy az egyik legérzékenyebb téma, hisz tudatosan egyetlen szülő sem akar ártani a gyermekének. Szülői képességeinket pedig nemcsak lehetfejleszteni, hanem kötelességünk is. Hisz olyan lesz a jövőnk, ahogyan gyermekeinket neveljük.

A gyerekeknek pedig talán soha nem volt ilyen nagy szükségük a szüleikre, mint ebben a gyorsan változó és rohanó világban. Kiváltképpen a tartalommal megtöltött közös együtt-létekre.      Gyakran tapasztaltam, hogy szülő és iskola egymásra mutogat, vagy ami még gyakoribb: a szülőket hibáztatják nehéznek bizonyuló nevelési helyzetekben. Vajon Ők kitől tanulhatnak? Hol kapnak megfelelő útmutatást, képzést? Létezik-e annál nehezebb “munka”, mint egy gyermeket úgy nevelni, hogy kreatív, együttérző, hasznos felnőtté váljék; mindvégig megőrizve egyedülálló egyéniségét!  A biológiai érettség nem feltétlenül párosul a szülővé válás felelősségével. Szerencsére ma már elérhetőek azok könyvek, fórumok, képzések, tréningek, melyeket tapasztalatok és kutatási eredmények támasztanak alá.

Minden szülő szeretné gyermekét kiegyensúlyozottnak, boldognak látni. Szeretné, ha gyermeke sikeresen venné az akadályokat, és ezt már gyermekkorban meg lehet alapozni, sőt felelősek vagyunk ennek megtételéért. A jó hír az, hogy ez nem lehetetlen, és csak rajtad múlik, hogy hajlandó vagy-e tenni érte.

A szülői hivatás a legfontosabb feladat. Vannak szülők, akik ezt könnyedén teszik, megvan bennük az ösztönös képesség. Úgy is szokták mondani: “vérükben van a gyereknevelés” Belőlük lesznek a jó pedagógusok, óvónők, dadusok, bébiszitterek. Talán ők vannak kevesebben, de tőlük lehet tanulni.

Mi, szülők, egész életünkben “vizsgázunk”. Folyamatosan átadjuk a jót és a rosszat is. Ennek a szépsége abban rejlik, hogy ha változtatunk életünk minőségén, azt  gyermekeink élete tükrözi vissza. Elsősorban tetteinkkel és életünkkel kell példát mutatni.  Ma már szerencsére egyre több olyan lehetőség kínálkozik, melynek segítségével minden szülő képessé válhat megismerni gyermeke egyéniségét, s ennek megfelelően bánni vele.

A gyermeknevelés  tanulható, és rajtad is múlik, milyen felnőtt lesz belőle.Milyen lesz általa a Te jövőd!

Ne feledd!  Gyermekünk: a jövőnk!

 

Forrás: gyermekneveles.hu